Het CDA wil dat agenten en rechters geen zichtbare religieuze uitingen dragen. Het gaat dan bijvoorbeeld om hoofddoeken, keppeltjes en kruisjes.

Het partijbestuur wil dat voorstel opnemen in het verkiezingsprogramma. Het is een idee van de afdeling-Utrecht van de partij en het bestuur steunt het.

Neutraliteit

Achtergrond van het voorstel is dat bij agenten en rechters de neutraliteit zoveel mogelijk moet worden gewaarborgd en dat partijdigheid zoveel mogelijk moet worden voorkomen. Voor andere ambtenaren stelt het CDA geen kledingvoorschriften voor.

Het ministerie van justitie zegt in een reactie dat agenten nu tijdens de dienst ook al geen religieuze uitingen mogen dragen. En voor rechters is er een soortgelijke regeling van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak.

Politievakbond ACP reageert verbaasd. Volgens de bond had het CDA moeten weten dat er al een paar jaar een richtlijn is waarin staat dat politiemensen geen religieuze uitingen mogen dragen.

Partijcongres

"Die afspraak wordt door de politie nagekomen en gaat trouwens verder. Bijvoorbeeld het dragen van kettinkjes om je nek brengt ook risico's met zich mee. Er zijn dus meer invalshoeken dan alleen de religieuze," zei voorzitter Van de Kamp.

Het partijcongres van het CDA stelt het verkiezingsprogramma vrijdag en zaterdag definitief vast. Er zijn een kleine 1300 wijzigingsvoorstellen ingediend.

STER reclame