Rus wil politiek asiel in Nederland

Aangepast

Een Russische activist heeft in Nederland politiek asiel aangevraagd. Aleksandr Dolmatov (35) is lid van de oppositiepartij 'Het andere Rusland'

Dolmatov deed in mei mee aan een betoging tegen president Poetin in Moskou. De betoging liep uit op een confrontatie met de politie. Dolmatov werd gearresteerd, omdat hij de instructies van de politie niet zou hebben opgevolgd.

Nadat hij weer was vrijgelaten, werd hij naar eigen zeggen voortdurend geschaduwd. Hij verliet het land nadat zijn huis was doorzocht.

Bedreigingen

Dolmatov week via Kiev uit naar Nederland, omdat hij hier iemand kende. Hij is vanaf begin juni in Nederland. Hij besloot asiel aan te vragen, nadat hij vanuit Rusland had gehoord dat er bedreigingen op zijn werk waren binnengekomen.

Twaalf mensen die ook bij de betoging werden gearresteerd, zitten volgens de oppositiepartij nog steeds in hechtenis. De rest is vrijgelaten of onder huisarrest geplaatst.

In Rusland is onlangs een wet aangenomen tegen illegale demonstraties. Betogers die meedoen aan protesten die niet door de autoriteiten zijn goedgekeurd, kunnen hoge boetes krijgen.

STER Reclame