NOS NieuwsAangepast

Geld verdienen door spits te mijden

Snel 7 euro per dag verdienen? Dat kan. Het enige dat je hoeft te doen is de spits te mijden als treinreiziger. 'Spitsmijden in de trein', de nieuwe proef van de NS, Syntus en Veolia, moet onderzoeken of een betaling het gedrag van reizigers zou kunnen veranderen. Maar niemand die voor de lol de trein in de spits neemt, zou je denken. Volgens onderzoeker Eric Verhoef van de Vrije Universiteit Amsterdam is het verbazingwekkend hoeveel mensen de spits net zo makkelijk kunnen vermijden.

De proef zal plaatsvinden onder 3000 treinreizigers en meedoen kan alleen als je in het bezit bent van een jaartraject-abonnement bij de NS. Het is de bedoeling dat de 3000 dagelijkse reizigers de spitsuren in zowel ochtend als avond gaan mijden. Je kan 3 tot 7 euro per werkdag verdienen, afhankelijk van de afstand die afgelegd wordt per deelnemer. Maximaal kan er 600 euro worden verdiend door de spitsvermijders. Een dagje thuis blijven telt natuurlijk niet.

De proef duur van augustus tot december in vijf verschillende regio's en zal gemeten worden door middel van een app op de mobieltjes van de deelnemers. Er wordt 2 miljoen euro opzij gezet door het ministerie van Infrastructuur en Milieu om te kijken naar de effecten van de spitsontwijkers. Het onderzoek zal gedaan worden door de Vrije Universiteit Amsterdam en moet in juni 2013 resultaat opleveren.

Door: Besma

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl