'Cellen gevangenis Tilburg te vol'

Aangepast

De cellen in de gevangenis van Tilburg zijn te vol en daarom is er veel geweld tussen de gedetineerden. Dat schrijft het Europees Comité tegen Foltering in een kritisch rapport over de Tilburgse gevangenis waar uitsluitend Belgische gevangenen zitten.

De gevangenen verblijven in zalen waar soms acht bedden staan. Volgens het comité is die overbevolking de belangrijkste oorzaak van het geweld. Ook zitten er gedetineerden met allerlei achtergronden door elkaar.

Het comité adviseert om minder gevangenen op een cel te zetten.

Tekort

Dat er in Tilburg alleen Belgische gedetineerden zitten, is het gevolg van een convenant waarin is afgesproken dat Nederland Belgische gevangenen huisvest. In Nederland is een overschot aan cellen, terwijl België juist een tekort heeft.

De Nederlandse vakbond voor justitiemedewerkers erkent dat er in Tilburg zes tot acht personen op een cel zitten. Volgens de bond heeft het Nederlandse personeel zich verdiept in de taal- en cultuurverschillen met de gevangenen en proberen de medewerkers zich aan te passen. De bond zegt niets te weten over geweld tussen de gevangenen.

Staatssecretaris Teeven van Justitie laat weten dat hij geen meldingen heeft gehad over wantoestanden in de gevangenis in Tilburg. Volgens hem is er geen probleem.

STER Reclame