NOS NieuwsAangepast

Spanje leent opnieuw duur

De Spaanse overheid betaalt opnieuw fors hogere rentetarieven om geld te lenen. Spanje haalde vandaag ruim 3 miljard euro op door de uitgifte van 3- en 6-maandsstaatsobligaties.

Voor de 3-maandsleningen betaalt het land een rente van 2,4 procent. Dat is bijna drie keer zoveel als bij een vergelijkbare veiling een maand geleden. Voor de 6-maandslening betaalt Spanje 3,2 procent, bijna een verdubbeling ten opzichte van de laatste veiling in mei.

Een week geleden betaalde Spanje ook al recordrentes bij de uitgifte van staatsobligaties. Het renteniveau voor een 10-jaarslening, die door economen als graadmeter wordt gezien, stijgt vandaag licht naar 6,7 procent.

Risico

Beleggers willen een steeds hogere rente voor het uitlenen van geld aan Spanje omdat ze dit zien als investeringen met een steeds hoger risico. Het land heeft al Europese steun toegezegd gekregen voor de geplaagde bankensector van maximaal 100 miljard euro. Beleggers vrezen dat Spanje nogmaals moet aankloppen bij Europa voor steun aan de overheid.

Spaanse banken kregen gisteravond laat een afwaardering voor hun kiezen van kredietbeoordelaar Moody's. De banken zijn volgens Moody's kwetsbaar voor verdere verliezen door de crisis op de Spaanse vastgoedmarkt. Daarnaast hebben ze veel Spaanse staatsobligaties in bezit. Die zijn de laatste tijd veel minder waard geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl