NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Smeesters: ik ben geen Stapel

De omstreden hoogleraar van de Erasmus Universiteit van Rotterdam, Dirk Smeesters, stelt dat hij niet op grote schaal heeft gefraudeerd. Dat zegt hij in een interview met het AD.

Gisteren werd bekend dat hij ontslag heeft genomen vanwege het sjoemelen met onderzoeksgegevens. Uit onderzoek van de integriteitscommissie van de universiteit was gebleken dat de hoogleraar twee artikelen publiceerde met onwaarschijnlijke resultaten.

Daarmee kon Smeesters worden toegevoegd aan het lijstje frauderende hoogleraren, onder wie ook de Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel.

Grijs gebied

Smeesters zegt nu: "Ik ben geen Stapel. Ik heb geen gegevens verzonnen. Ik heb een wetenschappelijke fout begaan door gegevens weg te laten en niet te rapporteren wat ik heb weggelaten. Dat ik nu zo word neergezet, doet me pijn."

Ook zegt hij in het interview dat hij ervan overtuigd was dat hij het juiste deed. "Er is een groot grijs gebied wat je wel meldt en wat niet. Er zijn ook geen regels voor. Ik zie nu in dat ik het wel had moeten melden. Maar ik vind ook dat er betere regels voor moeten komen."

Dirk Smeesters was sinds 2010 hoogleraar aan de Erasmus Universiteit op het gebied van Consumentengedrag en Samenleving.

STER reclame