De ambassadeurs bij de NAVO komen vanochtend bijeen om het neerhalen van een Turkse straaljager door Syrië te bespreken. Turkije heeft om de spoedvergadering gevraagd.

Turkije wil dat de NAVO het neerhalen van de F-4 bestempelt als een daad van agressie tegen het hele bondgenootschap. Volgens de Turkse vice-premier Arinç zal zijn land zich beroepen op artikel 5 van het NAVO-verdrag. Dat artikel zegt dat een aanval op een van leden een aanval op alle leden is.

Als de NAVO artikel 5 van toepassing verklaart, is dat pas de tweede keer in de geschiedenis van het bondgenootschap. De eerste keer was na de aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001.

Per ongeluk

Arinç liet wel weten dat Turkije niet van plan is Syrië de oorlog te verklaren. Premier Erdogan zal vanmiddag in het parlement de reactie van Turkije verder toelichten.

Verwacht wordt dat de kwestie niet tot een militaire reactie van de NAVO leidt.

Vorige week haalde Syrië een F-4 Phantom van de Turkse luchtmacht neer. Volgens een woordvoerder van de regering vloog het toestel in het Syrische luchtruim. Turkije zegt dat de F-4 inderdaad in het luchtruim van Syrië is geweest, maar dat dat per ongeluk was. Het toestel zou al weg zijn geweest toen het werd neergehaald.

De Turkse regering zegt dat de reddingshelikopters die moesten zoeken naar de inzittenden van het toestel ook zijn beschoten door het Syrische leger. De helikopters werden niet geraakt.

STER reclame