Beelden Paaseiland wandelden over het eiland

time icon Aangepast

Als je Paaseiland zegt, dan heeft iedereen hetzelfde beeld: de opvallende gezichten die er staan. Deze beelden heten moai en er staan er honderden van op het eiland. Sommigen zijn bijna tien meter hoog en ze wegen duizenden kilo's per stuk. Het is een groot mysterie geweest hoe de eilandbewoners de beelden eeuwen geleden op hun plek kregen.

Wetenschappers hadden wel ontdekt waar de beelden werden gemaakt, maar die steengroeve ligt zo'n 18 kilometer van de plek waar de meeste moai staan. De conclusie was tot nu toe dat ze voor het verplaatsen rollen, wielen, dieren of zelfs een soort hijskranen hebben gebruikt, maar daar is nooit bewijs voor gevonden.

Amerikaanse wetenschappers hebben een hele andere theorie: de beelden zijn expres zo gebouwd dat je ze kunt laten 'wandelen'. Door touwen aan de hoofden vast te maken kun je ze voorzichtig stapjes laten zetten, zo testten ze met replica. Met 18 mensen, verdeeld over drie groepen hebben ze een beeld van 3 meter hoog, met een gewicht van ruim 4500 kilo een paar honderd meter vervoerd.

En hoe dat er dan uitziet? Nou, zo:

</p></body></html>

Door: Elger