Syrië heeft vrijdag kort nadat het een Turks gevechtsvliegtuig had neergehaald nog een Turks vliegtuig beschoten. Dat heeft de Turkse vice-premier Arinç gezegd.

Het tweede Turkse toestel, een transportvliegtuig, werd niet geraakt. Het toestel is na de beschieting onmiddellijk naar Turkije teruggekeerd.

De bemanning van het transportvliegtuig deed mee aan de zoekactie naar de bemanning van de neergeschoten straaljager. Die was kort daarvoor van de radar verdwenen. Later werd duidelijk dat het boven de Middellandse Zee door Syrisch afweergeschut was neergehaald.

Geen oorlog

Arinç zei dat Turkije de "vijandige daad" van Syrië niet onbestraft zal laten. Hij voegde daaraan toe dat Turkije zich aan internationale verdragen zal houden en niet van plan is om een oorlog te beginnen.

Volgens Syrië vloog het Turkse toestel in het Syrische luchtruim en werd het niet als een Turks toestel herkend. Turkije zegt dat het Syrische luchtruim maar kort werd geschonden. Het toestel zou daarna boven internationale wateren zijn neergehaald.

De twee piloten van het gevechtsvliegtuig worden nog altijd vermist.

STER reclame