1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS SportAangepast

Van Grunsven mee naar Londen

Bondscoach Sjef Janssen heeft drie dressuurcombinaties aangewezen voor de Olympische Spelen.

De ploeg voor de landenwedstrijd in Londen zal bestaan uit Anky van Grunsven (met Salinero), Edward Gal (Undercover) en Adelinde Cornelissen (Parzival).

Cornelissen dient nog wel te laten zien dat Parzival fit is. Dat moet volgend weekeinde gebeuren bij een testwedstrijd in Ermelo. Janssen wijst na het CHIO in Aken nog een vierde combinatie aan voor de individuele wedstrijd. Dat wordt Patrick van der Meer (Uzzo) of Imke Schellekens-Bartels (Toots).

De landenwedstrijd in Londen bestaat voor het eerst uit twee onderdelen: de Grand Prix en de Grand Prix Special. Daarna worden de individuele medailles in de kür verdeeld.

Zevende voor Van Grunsven

Voor Van Grunsven, de echtgenote van Janssen, worden het haar zevende Olympische Spelen. Dat is een Nederlands record. Schermer Arie de Jong (1906-1928) en kleiduivenschutter Eric Swinkels (1972-1996) gingen zes keer. Swinkels miste de Spelen in 1980 omdat de schuttersbond gehoor gaf aan de oproep de editie in Moskou te boycotten.

Van Grunsven debuteerde in 1988 in Seoul en won de afgelopen drie edities individueel goud. Daarnaast veroverde ze individueel en met de ploeg nog vijf zilveren medailles.

Veel ervaring

Janssen vond het niet zo heel moeilijk om naast Cornelissen ook Van Grunsven en Gal te selecteren. "Als ik heel sec naar de resultaten van de afgelopen observatiewedstrijd kijk, zijn zij de besten. Daarnaast beschikken beide ruiters over zeer veel ervaring. De wedstrijd straks in Londen wordt onder grote druk verreden. Dan is routine van groot belang."

Over Van Grunsven was hij duidelijk. "Ze vertoont een stijgende lijn, al krijgt ze misschien niet steeds de beloning die ze verdient. Desondanks gaat het steeds beter. Ook over haar heb ik geen enkele twijfel. Zij en ik hebben echt het gevoel dat ze belangrijk kan zijn voor het team.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl