Hoe vaak moet je iets wegstemmen voordat het definitief van tafel is? Het ACTA-verdrag vaak, maar het is nu echt bijna van tafel: de handelscommissie van het Europees Parlement heeft namelijk in meerderheid tegen het ACTA-verdrag gestemd. En die gaat feitelijk over het verdrag. Hierdoor is de kans erg klein dat het Europees Parlement het verdrag volgende maand aanneemt.

ACTA moet piraterij en namaak tegengaan, vooral op internet. Maar het ligt al een tijd onder vuur. Vier andere commissies hadden er al tegen gestemd. Eind vorige maand wilde de Tweede Kamer het verdrag ook niet ondertekenen. Het ACTA-verdrag is nog door geen enkel land geratificeerd.

Tegenstanders zijn bang dat mensen worden afgesloten van internet en zeggen dat de vrijheid van meningsuiting gevaar loopt.

ACTA?ACTA staat voor Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Het is een internationaal handelsverdrag om auteursrechtelijke beschermde dingen te beschermen. Dat zijn zowel nagemaakte nepproducten en medicijnen, als films en muziek.Er is veel kritiek op ACTA, omdat het verdrag in achterkamertjes wordt besproken. Ook zouden er regels in staan die internetproviders kunnen verplichten klantgegevens af te geven zonder tussenkomst van de rechter of klanten af te sluiten.Volgens voorstanders gaat het verdrag niet verder dan de wetten die er nu al in Europa zijn en heeft dus geen gevolgen voor burgers hier.Onder meer Nederland, Tsjechië, Slowakije en Duitsland stelden het ondertekenen van ACTA uit. Polen ondertekent het helemaal niet.

Door: Helen

STER reclame