Een Syrische gevechtspiloot is gedeserteerd en heeft politiek asiel aangevraagd in Jordanië. De Jordaanse minster van Informatie zegt dat zijn verzoek wordt ingewilligd.

Kolonel Hassan Merei Hammadeh landde vanochtend met zijn Mig 21 op een militair vliegveld in Jordanië, zo'n 80 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Amman. Hij deed zijn metalen naamplaatje af en knielde voor een gebed op de landingsbaan.

Het is voor het eerst dat Syrië tijdens de opstand een gevechtsvliegtuig verliest. Het Syrische leger heeft bij het neerslaan van het verzet tegen president Assad tot nu toe geen gevechtsvliegtuigen tegen de opstandelingen ingezet.

Gevolgen

Jordanië lijkt met de deserteur in zijn maag te zitten, omdat de zaak grote gevolgen kan hebben voor de relatie tussen de twee buurlanden. Jordanië heeft al 125.000 Syrische vluchtelingen opgevangen, onder wie deserteurs uit het leger en de politie. Damascus heeft herhaaldelijk om hun uitlevering gevraagd.

Tegelijkertijd is Syrië een van de belangrijkste handelspartners van Jordanië.

'Contact verloren'

De Syrische staatstelevisie meldde eerst alleen dat de autoriteiten het contact hebben verloren met een gevechtsvliegtuig dat op trainingmissie was. Later zei de minister van Defensie dat de piloot een verrader is en dat er contact wordt gezocht met de Jordaanse autoriteiten om de Mig terug te krijgen.

STER reclame