NOS Nieuws Politiek Aangepast

Oud-diplomaat hoog op PvdA-lijst

De hoogste nieuwkomer op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer van de PvdA voor de verkiezingen, is Desiree Bonis. Zij was ambassadeur in Syrië en is nu directeur Afrika bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bonis staat op nummer 9.

Op de tiende plaats staat John Kerstens. Hij is voorzitter van de vakbond FNV Bouw.

Onder de eerste twintig staan verder nog de namen van financieel econoom Henk Nijboer, adviseur van oud-minister Bos van Financiën, en Michiel Servaas, diplomaat in Londen.

Vertrouwde namen

Op de PvdA-lijst voor de verkiezingen staan vooral veel vertrouwde namen. Eerder deze week werd al bekend dat oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma op de tweede plaats staat en oud-minister Ronald Plasterk op de derde.

Onder de eerste tien zijn ook de zittende Kamerleden Tanja Jadnanansing, Jeroen Dijsselbloem, Mariëtte Hamer, Martijn van Dam en Frans Timmermans.

Lutz Jacobi, die bekendheid kreeg door de lijsttrekkersverkiezing bij de PvdA, staat op nummer 11. Mei Li Vos, die eerder Kamerlid was voor de PvdA, maar in 2010 niet werd gekozen, staat op nummer 20.

Khadija Arib, die sinds 1998 voor de PvdA in de Kamer zit, staat op de dertigste plaats. De PvdA heeft nu 30 zetels in de Tweede Kamer. Historicus Maarten van Rossem staat als lijstduwer op de 74e plaats. Onderaan de lijst staan ook het Noordhollandse Statenlid Xander den Uyl en oud-Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl, zoon en dochter van oud-PvdA-leider Joop.

Het was al eerder duidelijk dat PvdA-Kamerleden als Verbeet, Albayrak en Dijksma niet terugkeren. Het partijcongres stelt de kandidatenlijst definitief vastop 30 juni.

STER reclame