NOS NieuwsAangepast

'Alle borstimplantaten moeten van de markt'

Álle borstimplantaten waarin siliconen zitten, moeten van de Nederlandse markt gehaald worden. Dat vindt het Meldpunt Klachten Siliconen. Van zo'n 150 vrouwen hebben ze klachten binnengekregen, over allerlei merken implantaten.

De vrouwen meldden daar lekkageproblemen en gezondheidsproblemen door siliconen. "Het blijkt dat het niet alleen om PIP-implantaten gaat, maar ook andere implantaten", zegt advocaat Shanta Singh, die de vrouwen bijstaat. "De vrouwen hebben de Inspectie voor de Gezonheidszorg verzocht om onderzoek en om meldingen bijhouden. Als dat niet gebeurt, en dat gebeurt nu dus niet, is het misschien verstandig om die producten van de markt te halen."

Olga liet haar implantaten twee maanden geleden preventief verwijderen. En pas toen bleek dat één ervan al gescheurd was:

De vrouwen willen dat duidelijk wordt welk type siliconenborsten helemaal veilig zijn. Singh wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt van biochemici, immunologen en internisten. Na de zomer wordt duidelijk of het ministerie van Volksgezondheid inderdaad zo'n groot onderzoek gaat opstarten. Maandag concludeerde het Britse ministerie van Volksgezondheid juist dat borstimplantaten van het Franse PIP inderdaad kunnen scheuren, maar niet giftig zijn. In Nederland hebben ongeveer 1400 vrouwen PIP-implantaten.

Dor: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl