Door Pauline Broekema

De lontjes bij de Rotterdamse politie worden korter. Dat zegt strafrechtspecialist Frank van Ardenne. "Ik hoor het ook van andere collega'’s."’

Volgens Van Ardenne staat het incident in Rotterdam-Zuid niet op zichzelf. Daar werd afgelopen zondag een man met geweld gearresteerd. Een voorbijganger filmde de gebeurtenis. Te zien is hoe de arrestant geschopt wordt.

De Rotterdamse advocaat had het afgelopen jaar zo’'n tien zaken waarbij de politie Rotterdam geweld gebruikte. In het uitgaanscircuit, maar ook bij een simpele verkeerscontrole.’

Tijdgeest

Naar de oorzaak kan hij alleen gissen. "Ik kan niet in de hoofden van de politie kijken.’" Mogelijk, meent van Aardenne, heeft het te maken met het nieuwe interventieteam van de politie. Dat treedt harder op dan gebruikelijk.

Maar het kan volgens hem ook de tijdgeest zijn. Een reactie op het verbale en lichamelijke geweld waaraan politiemensen in toenemende mate blootstaan.

Voor Van Aardenne valt wat hij op het filmpje ziet niet in de categorie proportioneel geweld.

Niet zachtzinnig

In de Riederlaan waar de arrestatie voor de voormalige groentezaak plaatsvond, is weinig meer te merken van de gebeurtenis. Een enkele auto rijdt stapvoets langs.

De bewoners van het naburige pand vertellen dat ze er pas iets van merkten toen buiten geschreeuw klonk. Ze keken naar buiten en zagen vier politiebusjes staan.

Een man werd in een van de busjes geduwd. Dat gebeurde niet bepaald zachtzinnig, zeggen ze. De man was gewond, vertellen ze. "Hij had bloed aan zijn gezicht.’"

STER reclame