President Poetin van Rusland en de Amerikaanse president Obama hebben opgeroepen tot een eind aan het geweld in Syrië. De twee spraken elkaar in Mexico voorafgaand aan de bijeenkomst van de G20.

De presidenten presenteerden geen oplossingen of gezamenlijk plan om het geweld in Syrië te beteugelen. Daarover werden ze het in een twee uur durend gesprek niet eens. Ook is er geen overeenstemming bereikt over een aanscherping van de sancties.

Poetin zei na afloop dat ze het over veel punten eens zijn en dat beide landen in gesprek blijven. Obama sprak van de noodzaak van een politiek proces om een burgeroorlog te voorkomen, maar beiden wilden verder niet inhoudelijk reageren.

Kille verhouding

Het was de eerste ontmoeting tussen de twee sinds Poetin begin mei weer president werd. Poetin ontbrak vorige maand op de G8-top in Camp David. De verhouding lijkt killer dan de band die Obama had met Medvedev, Poetins voorganger.

De afgelopen week verweten de twee landen elkaar een oplossing voor het conflict in Syrië in de weg te staan. De VS haalde hard uit naar Moskou, omdat het land gevechtshelikopters zou leveren aan de troepen van de Syrische president Assad. Rusland zegt dat het alleen luchtafweergeschut levert aan Syrië en zegt daarmee geen verdragen of afspraken te schenden.

STER reclame