NOS NieuwsAangepast

PvdA: lobby moet transparanter

De PvdA wil dat de lobbypraktijken rond het Binnenhof transparanter worden. Dat zei PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vanavond in Nieuwsuur.

In elk wetsvoorstel dat het kabinet naar de Tweede Kamer stuurt moet volgens de PvdA een paragraaf over lobbyen worden opgenomen. In die paragraaf moet staan welke lobbyisten zijn ontvangen op het ministerie, welke belangen die vertegenwoordigen en welke argumenten ze naar voren hebben gebracht.

"We willen niet alleen weten dat er iemand langs is geweest maar vooral: wat is er besproken en is er naar geluisterd of niet", aldus Bouwmeester.

Steun

D66, GroenLinks en de SP steunen het plan. De VVD en PVV willen pas reageren als het voorstel er ligt. Het CDA ziet er niets in. Volgens Kamerlid Ger Koopmans moeten Kamerleden zich niet richten op de totstandkoming van een wet maar op wat erin staat.

De vereniging voor lobbyisten, de BVPA, laat weten het voorstel te steunen.

In onder meer Engeland, de Verenigde Staten en bij de Europese Unie bestaat al strengere regelgeving voor lobbyen. De verslagen van gesprekken tussen politici en bijvoorbeeld de tabakslobby worden daar standaard openbaar gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl