Het marathondebat over de verhoging van het eigen risico in de zorg is nog steeds bezig in de Tweede Kamer. Sommige partijen zijn van plan om tot vanavond laat door te gaan.

De SP en de PVV hebben lange spreektijden tijdens het debat. Ze hopen de boel te vertragen zodat er voor de verkiezingen geen definitief besluit over de verhoging van de eigen bijdrage in de zorg wordt genomen.

Het debat begon om 10.00 uur met SP-er Renske Leijten. Na haar waren andere SP-ers aan de beurt. Niet iedereen wist hoe de spreektijd optimaal gebruikt kon worden. Om de tijd vol te maken zijn er e-mails van verontruste kiezers voorgelezen. Kamerlid Van Gerven las een boek over de zorg voor.

In de loop van de middag kwamen Kamerleden van de PVV aan het woord.

Aan het eind van de middag was het CDA aan de beurt. VVD en de PvdA zullen later vanavond ook nog spreken. Die partijen hebben geen langere spreektijd aangevraagd.

Antwoorden

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zit erbij en luistert. Zij komt pas woensdag aan het woord als zij de vragen van de Kamerleden beantwoordt. Haar woordvoerder liet eerder al weten dat ze geduldig alle Kamerleden aan zal horen en hun vragen zal beantwoorden.

In het begrotingsakkoord voor 2013 hebben VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie afgesproken het eigen risico te verhogen van 220 naar 350 euro.

STER reclame