'Patiënten te lang in isoleercel'

time icon Aangepast

Psychiatrische patiënten worden te vaak en te lang opgesloten in een isoleercel. Dat staat in een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Psychiatrische patiënten brengen in Nederland gemiddeld 63 uur door in een isoleercel. In Duitsland is dat gemiddeld 6,5 uur is en in Noorwegen 3 uur.

Volgens onderzoeker Irina Georgieva kiezen Nederlandse hulpverleners er veel te vaak voor patiënten die een gevaar voor zichzelf of anderen zijn in een isoleercel op te sluiten. "De hulpverleners gaan er vanuit dat die methode het minst ingrijpend is voor de patiënt", zegt de onderzoekster die op het onderzoek is gepromoveerd.

Psychiatrische Intensive Care Units

Volgens Georgieva is het beter voor de patiënten om in een crisis kalmerende of verdovende middelen toe te dienen. Patiënten geven aan dat ze dat minder ingrijpend vinden dan eenzame opsluiting.

Georgieva pleit ervoor om de patiënten bij hun opname te vragen wat hun voorkeur heeft, medicatie of isoleren. Ook zou ze graag zien dat er Psychiatrische Intensive Care Units komen met speciaal getraind personeel. Daar zouden patiënten die een gevaar voor zichzelf of anderen zijn, kunnen worden ondergebracht.

STER Reclame