De vorm om de kansen te verzilveren was er dit EK niet bij het Nederlands elftal, concludeerde bondscoach Bert van Marwijk in een eerste reactie na de uitschakeling van Oranje, dat de biezen kan pakken na de 2-1 nederlaag tegen Portugal.

"Meerdere spelers hebben de mogelijkheden gehad, maar steeds gingen ze er niet in. Dat opgeteld bij het feit dat we achterin te veel weggaven, verklaart voor een groot deel deze tegenvaller. Het scenario klopte. Maar we konden het niet vasthouden. Er werden simpele fouten gemaakt."

Onzekerheid

Hij zei ook goede dingen te hebben gezien. "We begonnen steeds goed. Ook nu tegen Portugal. Achteraf denk ik dat we de nederlaag in het eerste duel tegen de Denen niet te boven zijn gekomen. Daardoor sloop er onzekerheid in de groep. We hebben te maken met mensen, met gevoelens."

"Ik wist dat het moeilijk zou zijn om het succes van 2010 te herhalen", haalde de bondstrainer de tweede plaats van het afgelopen WK aan. "Ik hoopte dat ze het nog eens zouden flikken. De groep was homogeen genoeg om een goede prestatie te leveren."

Van Marwijk, die vond dat ook hij gefaald had maar daar geen consequenties aan wenste te verbinden, vertelde dat hij met zijn staf "heel intensief'' had gezocht naar versterkingen voor Oranje. "We hebben heel goed gekeken waar de aanwas en de verbeteringen te halen waren. Maar tot dusver zijn die mogelijkheden er niet geweest."

Niet goed genoeg

Rafael van der Vaart was helder: "Dit EK waren we niet goed genoeg", aldus de doelpuntenmaker die voor het eerst dit toernooi Mark van Bommel uit de basis hield. "Je verliest drie keer. Je kunt wel zeggen dat we kansen hebben gehad, maar je moet gewoon beter spelen, klaar."

"Het is sneu voor de fans", vervolgde de aanvoerder zijn relaas. "Maar het vertrouwen is weg. We hebben allemaal slecht gespeeld. We beginnen nu opnieuw, maar waarmee, dat zou ik op dit moment even niet weten."

"In spiegel kijken"

Arjen Robben merkte op dat Oranje, net als tegen Denemarken en Duitsland, een goede eerste twintig minuten beleefde. 'En nu scoorden we ook. Een ideale positie. Maar ja, toen kregen we er weer één tegen."

"Ik weet niet hoe dat komt. Sommige dingen zijn onverklaarbaar. De honger in de ploeg was er wel, maar na een bepaalde fase gebeurt er iets in de ploeg, blijven we niet door voetballen. We moeten allemaal maar eens goed in de spiegel kijken. Iedereen heeft gefaald bij ons. Er zijn wel wat dingen gebeurd in de spelersgroep, maar die moeten we intern houden."

Veel pijn

"We hebben met z'n allen gefaald", zei Wesley Sneijder, die niet blij was met zijn positie op links. "Dat zou niet mijn keuze geweest zijn. Het was al snel duidelijk dat ik alleen maar achter die back aan moest lopen. We weken af van het systeem waarmee wij al jaren spelen. Maar ik bepaal dat niet."

"Ik ben hier gekomen om met die beker naar huis te gaan. Maar het voetbal was totaal weg, het lukte niet dit toernooi. En dan sta je met lege handen, met nul punten. Dit doet veel pijn."

Sneijder liet desgevraagd weten nog altijd vertrouwen te hebben in Van Marwijk als bondscoach. "Waarom niet? Twee jaar geleden lukte het wel bij het WK, nu liep het niet. Maar ik vind dat hij nog wel degelijk toekomst heeft bij Oranje. Hij heeft het de afgelopen jaren geweldig gedaan en sommige zaken intern goed opgelost."

"Terecht naar kwartfinales"

De Portugese bondscoach Paulo Bento was duidelijk in zijn conclusies over de gewonnen wedstrijd tegen Nederland. "We zijn volkomen terecht door naar de kwartfinales. Vanwege onze kwaliteit, de arbeid die we geleverd hebben en omdat we er altijd in geloofd hebben", aldus de 42-jarige oefenmeester. "En nu willen we minimaal de halve finales halen, alles is mogelijk."

"We hebben opnieuw laten zien dat we een hecht team zijn", vond middenvelder Miguel Veloso. "Het was lastig om te beginnen met een nederlaag, maar toch hebben we het gered. Onze verdediging is ons geheim en onze nederigheid."

STER reclame