'Europa doet te weinig en te laat'

time icon Aangepast

De Europese leiders doen te weinig om uit de crisis te komen en wat ze doen, doen ze te laat. Dat zegt vertrekkend president van de Wereldbank Robert Zoellick in het Duitse blad Der Spiegel.

Zoellick roept de leiders op om snel maatregelen te nemen. "Europese politici handelen altijd een dag te laat en beloven een euro te weinig", zegt de topman. Pas als het echt nijpend wordt, stelt de ECB meer geld beschikbaar, maar dat levert alleen maar tijdwinst op. Structurele problemen worden niet aangepakt.

Lehman Brothers

De president vindt dat het de leiders aan daadkracht ontbreekt. Hij noemt het van groot belang dat er snel een economisch model voor de toekomst gekozen wordt, welk model dat is, maakt volgens hem inmiddels minder uit.

Doet Europa dat niet, dan stevent het continent af op een "Lehman-moment", zegt Zoellick in een ander interview in de Britse zondagskrant The Observer. Daarmee verwijst hij naar het faillissement van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in 2008, dat wordt gezien als het begin van de financiƫle crisis.

G20-top

Zoellick doet zijn uitspraken aan de vooravond van de G20-top in Mexico. Die staat grotendeels in het teken van de Europese schuldencrisis.

Op 1 juli wordt Zoellick bij de Wereldbank opgevolgd door de Amerikaan Jim Yong Kim.

STER Reclame