De overheid loopt miljarden euro's belastinginkomsten mis, doordat de Belastingdienst bedrijven niet voldoende kan controleren. Dat schrijft de Volkskrant op basis van interne stukken van de Belastingdienst en gesprekken met werknemers. Staatssecretaris Weekers van het ministerie van Financiën, waar de Belastingdienst onder valt, herkent de cijfers niet. Hij zegt dat het ministerie de cijfers van de krant onderzoekt.

Sinds 2008 werkt de Belastingdienst met een nieuwe controledienst. De dienst gaat bij steeds meer bedrijven uit van vertrouwen. Er komt bij die bedrijven meestal geen controleur meer om de boeken controleren. De fiscus benadrukt dat dat nog maar voor een beperkt deel van de bedrijven geldt.

Staatssecretaris Weekers heeft vorig jaar een commissie ingesteld die naar het nieuwe controlesysteem kijkt. Die commissie komt volgende week met haar bevindingen.

Gebrek aan menskracht

Uit de stukken die de Volkskrant in bezit heeft, blijkt dat er in 2005 en 2007 voor 1,6 miljard euro aan belastinginkomsten werd misgelopen. In 2008 ging het om 2,8 miljard euro. Volgens de krant komt die stijging voornamelijk door een nieuw controlesysteem van de Belastingdienst en doordat de fiscus banen moet schrappen.

In april waarschuwde vakbond Abvakabo FNV al dat belastingaangiftes nauwelijks gecontroleerd worden door het gebrek aan menskracht bij de Belastingdienst.

STER reclame