Bij gevechten tussen landloze boeren en agenten in Paraguay zijn zeker zestien mensen om het leven gekomen. Het zijn negen boeren en zeven agenten. Er zouden tientallen gewonden zijn.

Volgens een woordvoerder van de politie werden de agenten beschoten, toen zij honderden boeren van een stuk land in de oostelijke provincie Canindeyu wilden zetten. De chef van de politie zegt dat er niet werd gerekend op geweld van de boeren en dat de politie alleen kwam voor een "vreedzame uitzetting".

Vanwege de ongeregeldheden zijn de minister van Binnenlandse Zaken en de chef van de politie opgestapt. President Lugo heeft het leger gevraagd om de rust te herstellen.

'Moord'

De leider van de landloze boeren ontkent dat boeren eerst op agenten hebben geschoten. "De boeren die zijn vermoord, waren onschuldige mannen die weigerden van hun land af te gaan", zei de leider van de landlozen op de Paraguayaanse radio.

Volgens de boeren hebben zij recht op de stukken land, die volgens hen tijdens het militaire regime van Alfredo Stroessner (1954-1989) illegaal zijn ingenomen. De afgelopen weken zijn er steeds meer landloze boeren in het gebied gaan wonen.

STER reclame