NOS NieuwsAangepast

Ivf niet meer vergoed boven 43 jaar

Vruchtbaarheidsbehandelingen zoals ivf worden bij vrouwen ouder dan 43 jaar niet meer vergoed. Dat heeft minister Schippers bepaald na een advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Het advies is opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie en de Vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, Freya.

Minister Schippers had om alternatieven gevraagd voor de maatregel uit het regeerakkoord uit 2010, waarin het aantal vruchtbaarheidsbehandelingen wordt teruggebracht van drie naar één.

Minder snel helpen

De gynaecologen en patiënten stelden verder voor om vrouwen met een goede zwangerschapsprognose minder snel te helpen en te kiezen voor even effectieve, maar goedkopere middelen.

Ook zal bij de eerste twee ivf-pogingen bij alle vrouwen tot 38 jaar voortaan één embryo teruggeplaatst worden in plaats van twee. Minister Schippers neemt ook die aanbevelingen over.

Volgens het CVZ worden patiënten zo meer ontzien, doordat de bezuinigingen vooral worden bereikt door doelmatigheidswinst. De besparing levert volgens het CVZ per jaar zo'n 38 miljoen euro op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl