Boerenorganisatie LTO Noord legt de komende maanden 20.000 zonnepanelen op daken van schuren en stallen. Dat gebeurt zonder subsidie: 150 leden van LTO Noord hebben ingetekend op een inkoopactie waarmee ze tot 20 procent goedkoper uit zijn.

Bij Wiebe Keizer, melkveehouder in Espel, zijn deze week de eerste panelen op het dak van de schuur gelegd. In totaal heeft hij 230 panelen gekocht waarmee hij driekwart van zijn energiebehoefte kan dekken.

Brancheorganisatie Holland Solar juicht gezamenlijke inkoopacties van organisaties en particulieren van harte toe. Inmiddels zijn er landelijk al meer dan 70 van dit soort acties.

Tegen subsidies

Maickel van Haren van installatiebedrijf ATAMA pleit tegen subsidieregelingen van het rijk voor de aanschaf van zonnepanelen. "Wij krijgen afmeldingen van opdrachten, zodra er weer over een subsidieregeling wordt nagedacht. Dat geeft een hoop onrust binnen ons bedrijf. Je kan er geen bedrijfsvoering op los laten".

De markt heeft een subsidieregeling niet nodig, betoogt van Haren. "We zijn het afgelopen jaar met 300 procent gegroeid, zonder subsidie. Die inkoopacties werken juist heel goed voor ons".

Nieuwe subsidie

Toch moet de branche rekening houden met een nieuwe subsidie. Voor particulieren heeft het kabinet vorige week besloten 15 procent mee te willen betalen in de aanschaf van zonnepanelen.

De regeling start op 2 juli. Er is 22 miljoen euro beschikbaar. Daar zouden 30.000 aanvragen mee gehonoreerd kunnen worden.

STER reclame