NOS NieuwsAangepast

Raad laakt aanpak tractorongevallen

Minister Schultz van Verkeer doet te weinig om ongevallen met landbouwvoertuigen tegen te gaan. Dat vindt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Elk jaar vallen er gemiddeld 16 doden en 100 gewonden door ongelukken met tractoren, graafmachines en andere landbouwvoertuigen. Dat zijn bijna altijd de mensen die worden aangereden, de bestuurders blijven meestal ongedeerd.

APK

De raad deed onderzoek naar de ongevallen en wil graag dat de minister zes aanbevelingen opvolgt. Zo vindt de raad dat er een APK voor alle landbouwvoertuigen moet komen en dat de bestuurders een speciaal rijbewijs moeten halen. De minister vindt een APK niet nodig en voert een rijbewijs alleen in voor nieuwe bestuurders die nog geen rijbewijs B hebben.

De voertuigen worden ook niet verplicht een kenteken te voeren. Volgens de raad wordt het dan lastig om te controleren op overtredingen.

Maximumsnelheid verhogen

Schultz wil de maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen verhogen, naar 40 kilometer per uur. De raad noemt dat onverstandig als niet eerst de aanbevelingen worden opgevolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl