'Bosjongen' bevestigt identiteit

Aangepast

De 'bosjongen' die vorig jaar opdook in Berlijn, is inderdaad de Nederlander Robin van Helsum. Dat heeft hij zelf toegegeven aan de politie in de Duitse hoofdstad.

De autoriteiten in Berlijn deden al negen maanden onderzoek naar de identiteit van de jongen. Woensdag besloot de politie foto's van hem te publiceren. Daarna meldden zich onder meer bij de NOS mensen die zeiden dat ze de jongen herkenden. Gisteren bevestigde de politie in Hengelo dat het inderdaad om de 20-jarige Robin ging.

De 'bosjongen' meldde zich op 5 september 2011 bij het stadhuis in Berlijn. Hij zei dat hij vijf jaar met zijn vader in het bos had gewoond. Toen die was overleden, zou hij het bos hebben verlaten en in Berlijn terecht zijn gekomen. Over zijn herkomst wilde de jongen, die zich 'Ray' noemde, niets zeggen.

Een nieuw leven

Tegen NOS op 3 vertelden vrienden van Robin dat ze hem op de politiefoto's meteen herkenden. "Hij had persoonlijke problemen en dit is zijn manier geweest om een nieuw leven te beginnen", zei een van hen.

De politie in Berlijn zegt dat de zoektocht naar de identiteit van de jongen werd bemoeilijkt omdat hij zei dat hij 17 jaar was. De politie geloofde dat. In werkelijkheid was Robin 20. Hij verscheen daarom niet in databanken met minderjarige vermisten.

Robin zit sinds september in een opvangtehuis in Berlijn. De politie onderzoekt nog of Robin een strafblad heeft. Als dat niet zo is, mag hij gaan en staan waar hij wil.