Ook ouderenbond niet in DNV

Aangepast

De ouderenbond ANBO doet niet mee aan De Nieuwe Vakbeweging van de FNV. Dat zegt ANBO-directeur Liane de Haan. Volgens de bond voldoet het rapport dat kwartiermaker Jetta Klijnsma deze week presenteerde niet aan de voorwaarden die de bond stelt aan een nieuwe vakbeweging.

"Het is oude wijn in nieuwe zakken en ik wil geen marionet worden van andere bonden", zegt De Haan. Zij stelt dat de grote bonden nog steeds een centrale aansturing willen, waarbij de macht van het getal de zeggenschap bepaalt. ANBO zegt een beslissende stem te willen hebben als het gaat om de ouderenzorg.

De ANBO is sinds 2009 lid van de vakcentrale FNV en heeft ruim 180.000 leden.

Zzp

Gisteren al besloot de FNV Bond voor zzp'ers in de bouw zelfstandig te blijven. Leden van die bond vrezen dat er in de nieuwe vakbeweging te weinig ruimte zal zijn om de belangen van de zelfstandigen te behartigen.

De komende dagen nemen ook de andere FNV bonden een besluit over deelname aan De Nieuwe Vakbeweging. Bonden die al besloten hebben mee te doen zijn de NVJ, de Horecabond, Nautilus, FNV Sport en FNV zzp.

Op 23 juni houdt de vakcentrale een bijeenkomst. Het is de bedoeling dat daar de officiƫle aftrap wordt gegeven voor De Nieuwe Vakbeweging.

STER Reclame