Zoetermeer en Delft luiden de noodklok over de verkoop van huurwoningen van Vestia. Als de woningcorporatie massaal woningen aan huurders verkoopt, dan blijven er te weinig huizen over voor mensen met een laag inkomen. Daarnaast raken andere mensen die hun woning willen verkopen, die niet meer kwijt.

In een brief aan minister Spies van Binnenlandse Zaken stellen de betrokken wethouders dat de woningmarkt enorm wordt verstoord. Wethouders Raimond de Prez uit Delft en Edo Haan uit Zoetermeer maken zich "ernstig zorgen", omdat de hele sociale huurmarkt nog meer onder druk komt te staan.

Overmaat

Vestia wil de komende tien jaar 15.000 woningen verkopen. Zo krijgen alle huurders van een grondgebonden eengezinswoning nu de mogelijkheid hun huis te kopen. Daarover worden ze per brief en via informatiebijeenkomsten geïnformeerd. Gisteravond was er voor Vestia-huurders uit Zoetermeer zo'n bijeenkomst.

Verder zet Vestia alle vrijkomende woningen, appartementen en flats te koop. Het noodlijdende Vestia doet dit omdat de verkoop van bezit "op korte termijn geld oplevert", zo staat op de website van de corporatie. "Daarnaast komt Vestia met dit beleid tegemoet aan de wens van de overheid om bestaande huurders de mogelijkheid te geven hun woning te kopen."

In Zoetermeer wil Vestia 2800 woningen verkopen, zo'n 15 procent van het totale aantal sociale huurwoningen in de stad. Wethouder Haan: "Ik heb er geen bezwaar tegen dat Vestia huurwoningen in de vrije sector te koop aanbiedt. Zeker niet als dat gebeurt in wijken waar een overmaat is aan sociale huurwoningen. Maar massaal sociale huurwoningen verkopen in een wijk waar een goed evenwicht is tussen koop- en huurhuizen? Daar ben ik mordicus op tegen."

Boetes

Ook voor de koopmarkt vrezen de wethouders grote problemen. "Nu al overtreft het aanbod de vraag. De afgelopen periode zijn per jaar gemiddeld 550 eengezinswoningen van eigenaar verwisseld in Zoetermeer. Momenteel staan in Zoetermeer bijna duizend eengezinswoningen te koop. Als de huizen van Vestia daar nog bij komen, zal dat jarenlang de markt verpesten. Want Vestia biedt de huurhuizen te koop aan tegen 90 procent van de marktwaarde", zegt wethouder Haan.

De wethouders van Delft en Zoetermeer hopen andere corporaties van binnen en buiten de regio zo ver te krijgen om het bezit van Vestia te kopen. "Zodat huurwoningen ook behouden blijven voor de volkshuisvesting", aldus Haan. Maar omdat de sector onder druk staat, is de kans dat dit lukt op lokaal niveau klein, denkt de wethouder. Verder onderzoekt Haan of hij boetes kan opleggen aan Vestia of een inspanningsverplichting kan afdwingen.

De Huurders Belangenvereniging Vestia Zoetermeer is niet tegen de verkoop van woningen aan zittende huurders. Maar voorzitter Cees van der Harst is geen voorstander van het te koop zetten van elke vrijkomende huurwoning. "Want er komen al steeds minder huurwoningen vrij. Op deze manier wordt dat probleem alleen nog maar groter."

STER reclame