Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van vijf Nederlandse banken verlaagd. Het zijn de Rabobank, ING, ABN Amro, LeasePlan en SNS Bank. Ook enkele Franse banken en een Belgische en Luxemburgse bank zijn afgewaardeerd.

In een toelichting schrijft Moody's dat de afwaardering samenhangt met de voortdurende crisis rond de euro en de afnemende kredietwaardigheid van enkele landen in de eurozone.

Waarschuwing

De vooruitzichten voor vier van de vijf Nederlandse banken noemt Moody's stabiel. Alleen voor ING is het vooruitzicht negatief.

Moody's had het onderzoek naar de banken in februari aangekondigd.

SNS Bank is met één stap verlaagd, de andere vier Nederlandse banken zijn met twee stappen naar beneden gegaan. Rabobank staat nu op Aa2. Toch zegt Moody's dat het een van de hoogst gewaardeerde banken van de wereld blijft.

Geen verrassing

Een woordvoerder van ING benadrukt dat een "heleboel banken" uit verschillende landen een lagere waardering hebben gekregen. Hij vindt het daarom geen verrassing dat ook ING is afgewaardeerd. Volgens de woordvoerder oordeelt Moody's dat de positie van de Nederlandse banken "minder sterk" is, maar dat betekent volgens hem niet dat de banken nu in gevaar zijn.

Ook wijst ING erop dat de Nederlandse banken in vergelijking met andere banken nog steeds een relatief hoge waardering hebben.

ABN Amro zegt dat de beoordeling in de lijn der verwachtingen ligt en dat de financiële markten er al rekening mee hielden. "ABN Amro heeft een solide financiële positie, spaarders hoeven zich geen zorgen te maken", zegt een woordvoerder.

STER reclame