NOS NieuwsAangepast

Groningse coffeeshops dag dicht

Alle dertien Groningse coffeeshops gaan zondag dicht. De eigenaren protesteren daarmee tegen de landelijke invoering van de wietpas per 1 januari 2013. Gezamenlijk bezoeken ze een cannabisfestival in Amsterdam.

De coffeeshophouders vrezen voor dezelfde toestanden als in Maastricht. Doordat buitenlanders niet meer welkom zijn, komen er minder klanten, wat kan leiden tot ontslagen voor werknemers en faillissementen.

In het Westerpark wonen de coffeeshophouders de Cannabis Bevrijdingsdag bij, georganiseerd door Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC). Woordvoerder Derrick Bergman van het VOC verwacht 6000 tot 10.000 bezoekers.

'Vote to smoke'

Op het festival start het VOC ook de campagne 'Vote to Smoke'. Daarmee roept het VOC alle Nederlanders op om op 12 september te stemmen op een antiwietpas-partij. "Stem in ieder geval niet op de PVV", zegt Bergman. "Die partij zegt weinig over haar standpunt over de wietpas, maar sluit het liefst alle coffeeshops." Bergman zijn advies is: "Stem op een partij als de Socialistische Partij, GroenLinks of de Partij voor de Dieren".

De laatste drie dagen voor de verkiezingen zullen promotieteams van het VOC voor coffeeshops staan. Zij dragen dan T-shirts met daarop de tekst 'vote to smoke'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl