NOS NieuwsAangepast

Actie voor de Parmezaanse kaas

Door Italië-correspondent Andrea Vreede

20 en 29 mei zijn de data die iedereen in de regio Emilia-Romagna zich nog lang zal herinneren. Krachtige aardbevingen tussen 5 en 6 op de schaal van Richter richtten enorme schade aan. Niet alleen aan woningen en monumenten, maar vooral aan veel bedrijven. De Emilia is in industrieel opzicht een sterk ontwikkeld gebied dat verantwoordelijk is voor 9 procent van het Italiaanse BNP.

Precies op de breuklijn die door een reeks dorpjes loopt tussen Reggio Emilia en Ferrara is de schade het grootst. Hier kwamen 27 mensen om. En dit is ook het gebied waar veel bekende Italiaanse producten vandaan komen. Zoals de balsam azijn van Modena of de vermaarde Parmezaanse kaas.

Niet zomaar een kaas, maar een ambachtelijk product met een speciaal Consortium, een vereniging die over de kwaliteit waakt. Voor iedere kaas van 40 kilo is 600 liter melk nodig. En om een echte Parmigiano-Reggiano te mogen heten, moet iedere kaas tenminste twaalf maanden rijpen op stellingen in enorme magazijnen. Sommige kazen rijpen zelfs 24 of meer dan 30 maanden. Iedere week moet elke kaas met de hand worden afgestoft en omgedraaid.

Schimmel

En toen kwamen de aardbevingen. Veel stellingen vielen als dominostenen om. Vooral de jonge, nog zachte kazen braken open. 150 miljoen euro schade voor meer dan dertig kaasboeren, die nu razendsnel proberen te redden wat er te redden valt.

De magazijnen moeten worden leeggeruimd. Een levensgevaarlijke klus, omdat de aarde maar niet ophoudt met beven. Daarna moeten de kazen worden schoongemaakt en gesorteerd. Want de opengebarsten kazen zijn meteen door schimmel aangetast. Veel jonge kazen zijn niet meer te redden en zullen worden omgesmolten. De oudere kazen moeten worden ondergebracht in andere magazijnen om verder te kunnen rijpen. En dat is het grootste probleem, want waar vind je op dit moment opslagruimte?

Het Consortium is van kwaliteitsbewaker opeens coördinatiecentrum geworden. Haastig wordt gezocht naar opslagruimte voor de geredde kazen en voor de 9000 nieuwe kazen die per dag geproduceerd worden door de bedrijven die nog operationeel zijn. Want de koeien geven iedere dag melk en de productie gaat dus gewoon door.

Red een kaas

Vanuit heel Italië worden acties georganiseerd om zoveel mogelijk kaas te kopen van de boeren. En ook vanuit Nederland, waar twee jonge ondernemers uit Nijmegen via internet opriepen om de boeren te helpen. 8000 mensen reageerden op hun actie Red een kaas. Dankzij hun inzet gaan straks 12 ton Parmezaanse kazen op transport naar Nederland. Geheel gesponsord, aldus de initiatiefnemers, zodat de boeren zoveel mogelijk geld krijgen.

Maar de problemen zijn voorlopig nog niet voorbij. De kazen die over één tot twee jaar rijp hadden moeten zijn, zijn weg. En er moeten nieuwe magazijnen gebouwd worden die wel aardbevingsbestendig zijn. De boeren hopen op steun van de overheid en steken de handen uit de mouwen. Maar de Parmezaanse kaas gaat zware tijden tegemoet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl