Het aantal mensen dat met Q-koorts is besmet, was mogelijk lager uitgevallen als het ministerie van Landbouw geen informatie had verzwegen. Dat meldt het tv-programma Nieuwsuur.

Uit de uitzending van vanavond blijkt dat het ministerie al een jaar voor de ruimingen op melkgeitenbedrijven wist dat een groot aantal van die bedrijven besmet was.

Test

De ministers Klink en Verburg hebben altijd volgehouden dat vergaande maatregelen pas mogelijk waren als er een goede test beschikbaar was om besmette bedrijven op te sporen. Ze verklaarden onlangs nog onder ede dat dit pas eind 2009 het geval was.

Nieuwsuur meldt dat zo'n test al veel eerder beschikbaar was en werd gebruikt. Een private organisatie die mede op verzoek van het ministerie melkgeitenbedrijven met behulp van die test onderzocht, deelde eind 2008 de onderzoeksresultaten met ambtenaren van Landbouw. Daaruit bleek dat bijna 100 van de 300 melkgeitenbedrijven besmet waren.

Geen maatregelen

Het ministerie nam begin 2009 echter geen maatregelen. Volgens het ministerie gaven de voorlopige uitslagen geen onverwacht beeld en moest de test nog gevalideerd worden. In Nieuwsuur noemen Q-koorts-experts het valideren van zo'n commerciële test onzin.

In totaal zijn 4000 mensen ziek geworden door de Q-koortsbacterie. Zeker 25 mensen zijn aan de ziekte overleden.

STER reclame