Twijfel over nut peutermelk

tijd van publicatie Aangepast

Er moet snel duidelijkheid komen over het nut en de noodzaak van peutermelk. Een meerderheid van het Europees Parlement wil dat er een onderzoek komt.

CDA-Europarlementariƫr Esther de Lange heeft in het EP een amendement ingediend om een einde te maken aan de wildgroei van melkproducten voor peuters.

"De Europese regels voor babyvoeding zijn terecht heel streng, maar inmiddels komen er in veel landen allerlei zuivelproducten op de markt speciaal gericht op kinderen van 1 tot 3 jaar, zoals dreumesmelk of groeimelk."

Volgens De Lange moet het Europese Voedselveiligheidsagentschap EFSA er snel naar kijken.

Geen toegevoegde waarde

"Zijn ze echt beter dan gewone melk, zoals de producenten claimen, of bevordert de vanillesmaak juist een ongezonde voorkeur voor zoet? Als peutermelk geen aantoonbare toegevoegde waarde heeft, mag het niet erkend worden als speciale voeding of babyvoeding."

In Europa zijn grote verschillen in het gebruik van peutermelk. In Denemarken zijn de producten helemaal niet op de markt, volgens De Lange "omdat de Denen er te nuchter voor zijn". Grootverbruiker is Frankrijk en Nederland zit er tussenin. "In de supermarkt zijn steeds meer van dit soort producten te koop."

Morgen stemt het Europees Parlement naar verwachting voor het onderzoek.

STER Reclame