Nieuwe PVV-poging tot uitstel ESM

time icon Aangepast

De PVV wil een Verenigde Vergadering houden over het Europees noodfonds. De Verenigde Vergadering is een gezamenlijke bijeenkomst van de Eerste en de Tweede Kamer.

De partij wil dat de goedkeuring van het noodfonds wordt uitgesteld en dat de Verenigde Vergadering daarover een besluit neemt. Het verzoek is ondertekend door elf leden van de PVV uit de Eerste en Tweede Kamer, onder wie partijleider Wilders en de fractievoorzitter in de Eerste Kamer, De Graaf. Volgens de ondertekenaars is dat genoeg om een Verenigde Vergadering te beleggen.

Zo'n bijeenkomst is uitzonderlijk. Behalve op Prinsjesdag gebeurt dat bijvoorbeeld bij toestemmingswetten voor koninklijke huwelijken.

Kort geding

PVV-leider Wilders heeft al op andere manieren geprobeerd de goedkeuring van het noodfonds tegen te houden.

In de Tweede Kamer vroeg hij een paar keer om hoofdelijke stemming en hij spande ook een kort geding aan tegen de Staat. Dat laatste verloor hij en de Tweede Kamer is akkoord gegaan met de Nederlandse deelname aan het fonds.

De Verenigde Vergadering staat onder voorzitterschap van de voorzitter van de Eerste Kamer. De woordvoerster van Eerste Kamervoorzitter De Graaf laat weten dat de voorzitter het verzoek bestudeert. Vandaag wordt geen besluit verwacht.

STER Reclame