Habbo Hotel sluit chat na seksrel

Aangepast op

Habbo Hotel heeft naar aanleiding van het nieuws dat de website misbruikt wordt door pedofielen, de chat tijdelijk wereldwijd afgesloten. "Als gevolg van het lastige gedrag van een paar gebruikers hebben we besloten om de site uit te schakelen en zullen we jullie updaten zodra we meer informatie hebben", twittert Habbo.

Dat betekent dat de leden niet meer met elkaar kunnen communiceren, en dat is juist het doel van Habbo Hotel.

Gisteren werd bekend dat één van de grootste investeerders van de dienst zich teruggetrokken heeft. De reden? "Seksuele, perverse en pornografisch gewelddadige" gesprekken bij de dienst waarop maandelijks miljoenen minderjarigen inloggen.

Een redacteur van het Britse Channel 4 deed zich twee maanden voor als een jong meisje op de chatdienst. Ze kwam in allerlei seksueel getinte gesprekken terecht. "Mensen vertelden wat ze met anderen gingen doen en deden dat heel visueel. Ook vroegen ze me binnen een paar minuten of ik wilde strippen voor de webcam."

Ze schreef een artikel over haar bevindingen tijdens 50 'bezoeken' aan het Habbo Hotel op de site van Channel 4. Daarnaast heeft Channel 4 de resultaten van hun onderzoeksproject doorgespeeld aan de Britse regering.

Reactie

Een reactie van de eigenaars van Habbo Hotel kon niet uitblijven. En dus schreef de directeur van Sulake, het bedrijf achter Habbo Hotel, een blog. "We filteren en blokkeren gebruikers die zich ongepast gedragen. We hebben meer dan 225 moderators uit allerlei landen in dienst die dagelijks 70.000 chatregels doorlezen."

Maar dat blijkt dus in de praktijk niet genoeg. "We moedigen onze gebruikers aan om misbruik via de site te melden. We proberen ze ook te leren hoe om te gaan met dit soort situaties."

Voor Balderton, één van de grootste investeerders van Habbo Hotel, is het verhaal reden om niets meer met Habbo Hotel te maken te hebben. Het bedrijf trok zich vorige week terug uit de chatsite, bevestigt het tegen de BBC. Een inhoudelijke reactie geeft Balderton niet.

Boos

Leden van Habbo Hotel zijn woedend dat ze nu niet meer met elkaar kunnen chatten en reageren hun boosheid af op Channel 4. Ze vinden het niet eerlijk dat de hele site down is vanwege een 'paar gebruikers' die zich niet aan de regels houden.

Habbo begon in 2000 en heeft inmiddels meer dan 268 miljoen gebruikers.

Door: Elger en Ikram