NOS NieuwsAangepast

VS: Rusland levert heli's aan Syrië

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton zegt dat Rusland gevechtshelikopters levert aan Syrië. Ze baseert zich daarbij op nieuwe informatie.

Clinton is bang dat door de leverantie het geweld in Syrië zal escaleren. Ze roept Rusland op om mee te helpen bij het zoeken van een politieke oplossing voor het Syrische conflict.

Rusland is een bondgenoot van de Syrische regering. Eerder heeft Moskou gezegd dat er geen wapens aan Damascus worden geleverd als dat de onrust zou verergeren.

Rode Kruis

Het regime van de Syrische president Assad zet nu ook al helikopters in tegen de strijd tegen de Syrische opstandelingen. De opstandelingen zouden er steeds beter in slagen om tanks en pantserwagens van het leger uit te schakelen.

Het Internationale Rode Kruis zegt dat de humanitaire situatie in verschillende delen van Syrië verslechtert. Hulpverleners zijn daardoor niet in staat om aan alle hulpvragen te voldoen. Het Internationale Rode Kruis is de enige internationale hulporganisatie die in Syrië nog actief is.

Burgeroorlog

Het hoofd van de VN-waarnemers zegt dat het vijftien maanden oude conflict tot een grootschalige burgeroorlog is uitgegroeid. Het officiële Syrische leger probeert daarbij grote stedelijke gebieden op de oppositie terug te veroveren, zei hij.

Het is voor het eerst dat een hoge VN-functionaris zegt dat er in Syrië sprake is van een burgeroorlog.

VN-waarnemers hebben vandaag vergeefs geprobeerd toegang tot de stad Haffa te krijgen, in de kustprovincie Latakia. Volgens een Syrische mensenrechtenorganisatie werd de weg geblokkeerd door bewoners van plaatsen in de buurt. De VN-waarnemers besloten daarop om te draaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl