Oud-politicus Job Cohen en CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier staan eind deze maand op het toneel. Ze hebben een rol in het stuk "Hoe duur was de suiker?" van Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod. McLeod is een halfzus van Ferrier; beiden zijn dochters van de voormalige Surinaamse president Ferrier. Voormalig PvdA-Kamerlid John Leerdam regisseert het stuk.

"Het stuk gaat over de liefdesrelaties tussen plantagehouders en slaven," zegt Leerdam. "Maar het gaat ook over moderne slavernij, zoals in de prostitutie en in Chinese restaurants," zegt Leerdam.

Verliefd

Voormalig PvdA-leider Cohen speelt een plantagehouder die verliefd is op een slavin. Zijn echtgenote verwijt hem dat hij haar niet genoeg aandacht geeft. Uiteindelijk verklaart de plantagehouder dat hij wel degelijk ook van haar houdt.

Kathleen Ferrier speelt een Hindoestaanse contractarbeider. In de voorstelling vertelt zij hoe hard zij moet werken om geld voor haar gezin te verdienen. Haar man heeft zijn handen verloren toen zij bij het oogsten van suiker in een machine kwamen.

Première

"Hoe duur was de suiker?" is een productie van de Stichting Julius Leeft. De première is op 30 juni in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Volgens jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen werd afgeschaft.

De première wordt bijgewoond door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Er zijn geen kaarten meer. Op 1 juli is er 's middags een extra voorstelling.

STER reclame