Libië wil informatie van ICC-team

Aangepast

De Libische regering is onder voorwaarden bereid om een advocate van het Internationaal Strafhof vrij te laten. De Australische vrouw wordt sinds vorige week vastgehouden in het land.

Een woordvoerder zei tegen de Australische nieuwszender ABC dat de advocate, Melinda Taylor, informatie moet geven over de verblijfplaats van een bestuurder van het oude Libische regime.

Taylor en drie andere medewerkers van het Strafhof werden donderdag opgepakt toen ze op weg waren naar Saif al-Islam, de zoon van kolonel Kadhafi die sinds november wordt vastgehouden door een Libische militie.

Gecodeerde brief

Volgens de Libische regeringswoordvoerder had Taylor onder meer een gecodeerde brief bij zich van Mohammed Ismail. Hij is een vertrouweling van Saif en was een belangrijke vertegenwoordiger van het regime-Kadhafi. De woordvoerder heeft tegen ABC gezegd dat het voor Libië van groot belang is dat Ismail wordt gepakt, omdat hij een gevaar vormt voor de huidige Libische regering.

Het Internationaal Strafhof wil Saif al-Islam vervolgen voor misdaden tegen de menselijkheid, maar ook Libië wil hem berechten.

Camera

Gisteren maakte de openbaar aanklager in Libië bekend dat Taylor en de drie andere Strafhof-medewerkers nog zeker 45 dagen blijven vastzitten. Ze worden verdacht van spionage. De aanklager zei dat de delegatie "staatsgevaarlijke documenten" bij zich had en een pen met daarin een camera voor Saif.

Behalve de Australische advocate, de delegatieleider, zitten een Libanese vrouw vast die tolk is, een Spanjaard en een Rus. Volgens Libië zitten ze niet in de gevangenis, maar in een pension. Inmiddels is er een delegatie van het Strafhof in Libië om te pleiten voor de vrijlating van de vier.

STER Reclame