NOS NieuwsAangepast

Explosie op jacht lijkt hoax

Een zoektocht voor de kust van de Amerikaanse staat New Jersey naar een ontploft motorjacht met 21 opvarenden, is afgeblazen. Het lijkt te gaan om een valse melding, een zogeheten hoax.

De kustwacht rukte massaal uit na een bericht dat er een explosie was op het jacht 'Blind Date'. Negen van de 21 passagiers zouden ernstige brandwonden hebben opgelopen. Twee reddingsboten, vier helikopters en verschillende politie-eenheden werden ingezet om het wrak en de opvarenden, die allemaal van boord zouden zijn, te zoeken.

Snel gereageerd

De massale zoektocht leverde niets op. "We denken nu dat het gaat om een nepmelding", zegt de kustwacht in een verklaring. Volgens instanties die bij de zoektocht betrokken waren, is het "zeer onwaarschijnlijk" dat er geen wrak of overlevenden zijn gevonden, terwijl de positie van het jacht nauwkeurig is doorgegeven en er snel is gereageerd door de kustwacht.

ABC News heeft de eigenaren van de jachten Blind Date en Blind Date II opgespoord. Die zeggen dat hun boten niet worden vermist. Eén van hen wist wel te zeggen dat er nog een jacht met de naam Blind Date bestaat, maar dat ligt in Nederland afgemeerd.

Straf

De melding over de explosie werd gedaan door iemand op het jacht. Op het doorgeven van een valse melding staat een maximale gevangenisstraf van 10 jaar en een boete van 250.000 euro. Ook de kosten voor de zoektocht zullen door de dader moeten worden vergoed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl