Becel Pro-activ, de margarine die zou leiden tot een lager cholesterolgehalte, wint het Gouden Windei 2012. De prijs wordt toegekend door consumentenorganisatie Foodwatch aan het product met de meest misleidende marketing.

De margarine van Becel wordt gepromoot als een product dat hart- en vaatziekten tegengaat. Hoewel de plantensterolen in het product het cholesterolgehalte weliswaar verlagen, is nooit aangetoond dat het risico op ziekten door het gebruik ervan afneemt.

Onterecht

Becel vindt dat het product de prijs onterecht heeft gekregen. Het merk noemt het cholesterolverlagende effect van de margarine "onomstreden".

Wetenschappers zouden het er volgens Becel bovendien over eens zijn dat een verlaging van het cholesterol het risico op coronaire hartziekten verlaagt. Het bedrijf heeft het Gouden Windei niet in ontvangst genomen.

Blue Band-brood

Dit jaar waren vijf producten genomineerd voor de prijs. Naast Becel waren dat Zonnatura Oplosthee Avondmelange, Peijnenburg Complete Start Vezels, Hero Fruit en Co Multifruit en Slankie Smeerkaas Magere Ham. De winnaar kreeg ruim een derde van de bijna 19.000 uitgebrachte stemmen.

Unilever, het bedrijf achter Becel, krijgt de prijs voor de tweede keer op rij. Vorig jaar ging het Gouden Windei naar Blue Band Goede Start, het witte brood waar volkoren in zou zitten.

STER reclame