IGZ let scherp op ambulances

Aangepast

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat de meldkamers van de ambulancediensten de komende tijd streng controleren. Er wordt onder andere gekeken of het aanwezige personeel voldoende is opgeleid.

Volgens de IGZ is het onduidelijk wat de criteria zijn om een ambulance in te zetten. De inspectie reageert hiermee op de problemen die vanmorgen door Abvakabo FNV naar buiten werden gebracht.

Volgens de vakbond is er behoorlijk wat mis met de ambulancediensten. Na overleg met de leden trekt de FNV nu aan de bel.

Meldkamer

Vakbondsman Fred Seifert zegt dat de problemen bij de meldkamer beginnen. Daar is niet altijd duidelijk wat voor soort ambulance er naar een ongeluk gestuurd moet worden. Behalve de gewone ambulances rijden er nu bijvoorbeeld ook motorambulances rond. Door een verkeerde ambulance te sturen, gaat veel tijd verloren.

Volgens de Abvakabo moeten ambulances binnen twee minuten nadat een melding bij de meldkamer binnenkomt, uitrukken. Die norm wordt bij lange na niet gehaald. Daardoor lijkt het dat de ambulances de voorgeschreven aanrijtijden halen, maar is er bij de melding al tijd verloren gegaan die niet wordt meegerekend. De vakbond is daar zelf ook een onderzoek naar gestart.

Verscherpt toezicht

Eerder werd de meldkamer voor ambulancezorg van de veiligheidsregio Zeeland door de IGZ onder verscherpt toezicht geplaatst. Er bleken meerdere zaken niet in orde. Zo zouden er niet-verpleegkundigen op de meldkamer werken.

Abvakabo zegt dat ambulancepersoneel verder niet voldoende geschoold is om adequate zorg te leveren. Ook de inventaris van de ambulances is niet compleet en apparatuur is verouderd.

Volgens vakbondsman Fred Seifert "vervagen de regels in de aanloop naar de nieuwe wet". De ambulancediensten zoeken de ruimte op die het beleid hen op dit moment geeft. Het ministerie bereidt een nieuwe Wet op Ambulancezorg voor. Die moet op 1 januari 2013 van kracht worden.

STER Reclame