NOS NieuwsAangepast

FNV bepleit betere arbo-regels

FNV Bondgenoten wil betere wet- en regelgeving voor de arbosector. Dat zegt de bond na een internetenquête over het bedrijf VerzuimReductie.

Het arbobedrijf raakte in maart in opspraak door een uitzending van het tv-programma Zembla. Dat meldde dat VerzuimReductie structureel de privacy van zieke werknemers schendt. Gegevens van personeelsleden zouden worden gedeeld met hun werkgever en dat is verboden.

Meldpunt

De vakbond opende na de uitzending een meldpunt voor klachten over het bedrijf. Tussen 23 maart en 26 april reageerden er 1429 mensen. Die werken onder meer in de detailhandel, de thuiszorg en de transportsector.

Zo'n 78 procent van de respondenten is negatief over de werkwijze van VerzuimReductie. Een grote groep (72 procent) voelde zich onder druk gezet om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Iets minder dan de helft zegt dat VerzuimReductie medische gegevens heeft doorgespeeld aan de werkgever.

Quick wins

"Het is een gotspe dat commerciële verzuimbedrijven als Verzuimreductie samen met opdrachtgevers inzetten op 'quick wins' in plaats van op duurzame inzetbaarheid van werknemers", zegt Gea Lotterman van FNV Bondgenoten. "Alle persoonlijke en veelal medische gegevens die via VerzuimReductie zijn verzameld, moeten onmiddellijk worden vernietigd."

FNV Bondgenoten wil dat alle dossiers die door VerzuimReductie zijn gemaakt worden vernietigd, omdat die volgens de bond onrechtmatig zijn verkregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl