'Internet via wifi steeds trager'

Aangepast

Draadloos internet via wifi loopt technisch tegen zijn grenzen aan. Daardoor daalt de snelheid soms sterk, vooral op plaatsen waar veel mensen tegelijk draadloos internetten. Dat stelt de Universiteit Twente, na een verkennend onderzoek.

Bij wifi wordt gebruikgemaakt van frequenties, waarvan een beperkt aantal beschikbaar is. Netwerken storen elkaar daardoor vaak. Als gevolg daarvan kan in een drukke omgeving de internetsnelheid teruglopen tot minder dan 20 procent.

Nieuwe variant

Volgens de onderzoekers halen internetters met hun draadloze verbinding sowieso bijna nooit de snelheid die op de verpakking van de router staat. Meestal zou draadloos internet de helft trager zijn dan wordt beloofd.

De snelheid van internet via wifi werd onderzocht door onderzoeksinstituut CTIT van de universiteit, in opdracht van het Agentschap Telecom.

De onderzoekers verwachten dat er steeds meer problemen ontstaan, doordat het aantal draadloze internetters nog steeds stijgt. Ze pleiten daarom voor het ontwikkelen van een nieuwe variant van wifi. Het systeem is sinds de introductie, in de jaren 80, niet meer wezenlijk veranderd.

STER Reclame