'Engels binnenkort net zo dood als Latijn'
Wat als niemand meer Engels kan spreken? Dat moet wel een complete chaos worden. De vooraanstaand taalkundige Nicolas Ostler denkt van niet. Sterker nog, hij zegt dat het Engels over niet al te lange tijd net zo dood is als het Latijn en Oud-Grieks. En het Perzisch en Sanskriet.
Volgens Ostler zijn alle 'lingua franca' (gemeenschappelijke talen) afhankelijk van economische, culturele, administratieve en militaire dominantie. En aangezien Europa en Noord-Amerika steeds meer aan economische macht inboeten en ingehaald worden door landen als China, India, Rusland en Brazilië, zal het Engels uitsterven. Maar voordat je je inschrijft voor een cursus Chinees of Russisch: dat gaan we ook niet wereldwijd spreken. Volgens Ostler hebben we tegen die tijd geen lingua franca meer nodig. "Iedereen spreekt en schrijft dan in welke taal ze maar willen en iedereen zal alles begrijpen.
Vertaalmachines
Dat komt doordat vertaalmachines als Google Translate en apps als Siri steeds beter worden. Tegen die tijd kan je in realtime stukken tekst of gesproken woord vertalen. Mensen zullen ook minder geneigd zijn om een andere taal te leren, aangezien het vertalen zo makkelijk gaat.
"De aannemelijkste toekomst van de Engelse taal is dat het nog wel als moedertaal gesproken zal worden in Engelstalige landen", zegt de taalkundige, die zelf 26 talen spreekt. "Maar zijn positie als lingua franca wordt overgenomen door de technologie." Wel ziet hij een mogelijkheid dat Engels blijft bestaan als tekst-taal.
- liveblog
Ziekenhuizen positief over start met Janssen-vaccin • Snel zuurstoftekort in Indiase ziekenhuizen
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van dinsdag 20 april.
Dit zijn de versoepelingen (en de coronaregels die blijven gelden)
Op 28 april kan de eerste stap van het openingsplan van het kabinet op een verantwoorde manier worden gezet, was de boodschap van het demissionaire kabinet op de persconferentie.
Overheid neemt private schuld over van circa 900 ouders toeslagenaffaire
Zo wil de overheid voorkomen dat schuldeisers als huisbazen en energiebedrijven hun compensatiegeld opeisen.