D-day herdacht in Normandië

Aangepast op

In Normandië zijn herdenkingen gehouden van de geallieerde invasie vandaag 68 jaar geleden. De operatie met 50.000 militairen luidde het einde in van de Tweede Wereldoorlog.

In veel plaatsen op het Franse schiereiland werd stilgestaan bij D-day. Onder anderen president Hollande was in Normandië om te herdenken wat daar op 6 juni 1944 gebeurde. In Caen zei de Hollande dat hier "het einde begon van een nacht die 1500 dagen had geduurd".

Ook waren er Amerikanen, Canadezen, Britten en Fransen die de invasie als soldaat meemaakten, maar het aantal veteranen dat in staat is om naar Normandië te reizen, wordt elk jaar minder.

Op allerlei manieren werd aan de 'Operation Overlord' teruggedacht. Er waren herdenkingsdiensten en op het plein van St. Mere Eglise werd de film 'De langste dag' vertoond.

Band of Brothers

In Sainte Marie du Mont werd een beeld onthuld van de geallieerde militair Dick Winters. Die stond aan het het hoofd van een groep Amerikaanse parachutisten, de Easy Company.

Zijn ervaringen staan beschreven in de bestseller 'Band of Brothers'. Onder die naam werd door Steven Spielberg ook een tv-serie gemaakt, die onder meer in Nederland is uitgezonden. Winters vocht ook in Nederland.

"Er waren veel Dick Winters", zei voormalig gouverneur Tom Ridge van Pennsylvania, de staat waar Winters vorig jaar op 92-jarige leeftijd overleed.