Veel kritiek op asielplan Leers

time icon Aangepast

Minister Leers heeft kritiek van de Tweede Kamer gekregen op zijn plan om bij asielverzoeken de lokale belangen meer mee te laten wegen.

Bij zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid om voor uitgeprocedeerde asielzoekers een uitzondering op de regels te maken, wil hij er meer naar kijken of iemand bijvoorbeeld werk heeft, de taal spreekt en ingeburgerd is.

PVV en VVD zien niets in het plan. De PVV noemde het een beloning voor het stapelen van procedures en de VVD vroeg zich af of het voorstel wel gedragen wordt door het hele kabinet.

De linkse oppositie verwijt Leers juist dat zijn plan vaag is en niets doet aan de vaak schrijnende situatie van minderjarige asielzoekers die al lang in Nederland zijn, maar toch moeten vertrekken.

Het goede midden

Leers zelf zei dat hij met zijn plan "het goede midden" heeft gevonden, waarmee hij gevoelens van onrecht in de samenleving kan wegnemen.

Hij benadrukte dat hij de afgelopen anderhalf jaar ongeveer net zo vaak gebruik heeft gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid als zijn voorgangers.

STER Reclame