Door correspondent Ron Linker

In Frankrijk wordt vandaag de geallieerde invasie van 6 juni 1944 herdacht. President Hollande zal herdenkingen bijwonen in Caen en Ranville.

'Operation Overlord' luidde de bevrijding van Europa in en was het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Al de hele week zijn er herdenkingen in Normandië. Afgelopen weekend hebben 400 parachutisten meegedaan aan een sprong even buiten het plaatsje Sainte-Mère-Église. Ook 45 Nederlandse parachutisten van de 11de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen stonden op de rol.

Windmolenpark Arromanches

De herdenkingen van vandaag vormen een opmaat voor 2014, wanneer de 70ste herdenking van D-day plaatsvindt. De vraag is wat er daarna gaat gebeuren met het gebied.

Zo zijn er plannen om voor de kust van Arromanches een windmolenpark te bouwen. Sommige veteranen, maar ook lokale organisaties, hebben met verontwaardiging gereageerd. Inmiddels loopt er een rechtszaak over de bouw van het windmolenpark, die in 2015 van start zou moeten gaan.

"We moeten de stranden intact laten", zegt voorzitter Gerard Lecornu van de organisatie 'Port Winston', die zich inzet voor het behoud van de kunstmatige haven die de geallieerden bij Arromanches hebben opgezet.

Veteranen

Ook in 2012 doen nog veteranen mee aan de herdenkingen. Vier hoogbejaarde D-day-militairen woonden een plechtigheid bij in Carentan, waar een hevige strijd met de nazi's werd geleverd.

Veteraan Dan McBride was sinds 1944 niet teruggeweest in Normandië: "Wat de Fransen willen doen met dit gebied, dat moeten ze zelf weten", aldus de veteraan die na D-day ook nog vocht in de Ardennen en in Nederland.

STER reclame