NOS NieuwsAangepast

OR Syntus vreest faillissement

De ondernemingsraad van de regionale vervoerder Syntus vreest een faillissement. Volgens de OR willen aandeelhouders NS en het Franse vervoerbedrijf Keolis Syntus niet langer financieel ondersteunen.

"De kluis is leeg", zegt OR-voorzitter Gerrit Vink. "De aandeelhouders zijn alleen maar bezig met de vraag: hoe kom ik het snelst van mijn aandelen af."

Syntus-woordvoerder Remko ten Brink zegt dat de aandeelhouders het bedrijf niet hebben laten vallen. "Passagiers en personeel hoeven zich geen zorgen te maken. Ook over een jaar rijden de bussen van Syntus nog." De reorganisatie zou al in gang zijn gezet. Een woordvoerder van de NS bevestigt dat er nog wordt gesproken over het herstelplan, maar gaat niet in op de verwijten van de OR.

Financiële nood

Syntus verkeert al enige tijd in grote financiële nood. De NS en Keolis willen dat de vervoerder uit de Achterhoek fors gaat snijden in de kosten. De interim-directie wil drastisch ingrijpen. Op het hoofdkantoor zouden ongeveer tachtig mensen worden ontslagen. Maar volgens betrokkenen zal het bedrijf zelfs dan tot zeker 2015 nog verlies maken.

Onlangs bevestigde een woordvoerder van Syntus tegenover de NOS de financiële problemen. "We staan er financieel niet rooskleurig voor. We maakten vorig jaar verlies, maar met een verbeterprogramma hopen we het rendement weer te kunnen verhogen."

Het bedrijf heeft de kosten voor het vervoer over de Veluwe verkeerd berekend. "Achteraf gezien is er te goedkoop ingeschreven."

Provincie

De vakcentrale FNV heeft grote kritiek op de rol van de provincie Gelderland. De provincie is verantwoordelijk voor de aanbesteding van het openbaar vervoer in de regio. "De provincie had moeten weten dat Syntus nooit voor het gevraagde bedrag het vervoer kon regelen", zegt FNV-bestuurder Lutz Kressin. De provincie is volgens hem medeschuldig aan de huidige situatie.

Het bedrijf verzorgt het busvervoer in een deel van Overijssel en ook het treinvervoer in de Achterhoek. Syntus groeide het afgelopen jaar flink. In 2010 waren er bijna 600 mensen in dienst, nu staan er ongeveer 1200 mensen op de loonlijst.

De man die leiding gaf aan deze groei moest in februari het veld ruimen. De nieuwe bestuurder Cees Anker moet nu een herstelplan uitvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl