Het Wagnerconcert in Israël gaat niet door. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz. Het zou het eerste Wagnerconcert zijn in Israël sinds de oprichting van de staat in 1948.

De Universiteit van Tel Aviv, waar het concert op 18 juni zou worden gehouden, heeft het afgelast onder zware druk van onder anderen overlevenden van de Holocaust.

Antisemiet

De Duitse componist Richard Wagner ligt zeer gevoelig in Israël, omdat hij een antisemiet was en omdat nazi-kopstukken onder wie Hitler een groot bewonderaar waren van zijn muziek.

De universiteit heeft de Israëlische Wagnervereniging die het concert organiseert in een brief op de hoogte gesteld van het besluit.

Verzwegen

In de brief beschuldigt de universiteit Jonathan Livny, de voorzitter van de vereniging, ervan dat hij bij de aanvraag voor het concert niet heeft gezegd van welke organisatie hij was en dat er muziek van Wagner zou worden gespeeld.

"Dit feit heeft u opzettelijk verzwegen. Wij krijgen veel boze reacties en verzoeken om dit omstreden concert niet door te laten gaan. Het zou alle Joden en in het bijzonder overlevenden van de Holocaust diep grieven."

Livny zoekt nog naar een oplossing om het concert te laten doorgaan en beraadt zich op stappen tegen de universiteit.

STER reclame